Utvikling av strikkeoppskrift til Engesnes-genser

Da jeg kom på at jeg kunne lage egen strikkeoppskrift på gensere fra bunnen av, tok det ikke lang tid før det første utkastet var klart. Jeg satte igang og beregnet maskeantall, lengder og størrelser.

 

Det grunnleggende

Først satte jeg opp strikkefasthet, pinnestørrelser og garnalternativer. Deretter laget jeg et anslag av garnmengde for hver farge. Som utgangspunkt til garnmengden brukte jeg erfaringene fra prototypen jeg hadde strikket tidligere. I tillegg så jeg på total garnmengde på tilsvarende genseroppskrifter, og prøvde å anslå fordeling mellom fargene.

 

Selve oppskriften

Størrelsene

Først bestemte jeg meg for hvilke størrelser jeg sulle ha med, og så beste meg for overvidde på disse. Jeg tok meg selv og mine kroppsmål som utgangspunkt, og tok noen cm opp og ned for de andre størrelsene.

 

Maskeantall

Ut i fra overvidden regnet jeg ut maskeantall på bolen. Med meg selv som mal, regnet jeg ut maskeantall og økninger på ermene. Deretter regnet jeg ut maskeantallet som ville bli på bærestykkene, ut i fra maskeantall på bole og ermer. Så var det å tilpasse maskeantall på bærestykket slik at det gikk opp med antall masker i rapporten på diagrammet. En rapport er, som alle strikkeglade vet, en repetisjon av mønsteret, og et diagram er den «tegningen»som viser mønsteret. Så måtte jeg gå tilbake og endre litt på maskeantall på bole og ermer, for å få det til å gå opp med maskeantall på bærestykket. Dermed ble overvidden litt justert, og slik fortsatte det.

 

Diagram og felling

Den neste utfordringen var å finne ut hvor ofte og hvor mye som skulle felles på bærestykket. Det skal jo bli fint og passende, så det må ikke felles for lite eller mye, eller for ofte eller sjeldent.

 

Endringer

Etter at første utkast av strikkeoppskrift var ferdig, endret jeg på nesten hele. Jeg fant ut at det var for få størrelser, og at det var for tett mellom størrelsene. Planen var jo nå at oppskriften skulle test-strikkes, og da helst av andre enn meg selv. Det krever selvfølgelig at alle finner en størrelse som passer seg. Derfor gikk jeg i gang med å regne om hele oppskriften. Grunnformen og rekkefølgen på ting, forble som det var, men jeg endret overvidden på nesten samtlige størrelser. Jeg la også til noen flere størrelser for å gjøre oppskriften mer anvendelig. Dermed var oppskriften såpass ferdig at den kunne prøvestrikkes, av flere enn meg selv. Engesnes-genseren var nå klar for test-strikking.

Merket med: ,,