Strikke vrangbord

Vrangbord strikkes i en kombinasjon av rette og vrange masker. Det vanligste er at de rette maskene strikkes over de rette maskene fra forrige omgang, og de vrange over de andre vrange. Antall rette og vrange masker etter hverandre kan variere, men antallet er ofte gjentagende. Vrangbord kan enten strikkes rundt eller frem og tilbake.

 

Ulik vrangbord, ulikt uttrykk

Etter å ha lagt opp riktig antall masker, starter veldig mange strikkeplagg med en vrangbord. Ofte kan det være 1 rett og 1 vrang eller 2 rette og 2 vrange, som gjentas. Det kan også være ujevne tall, for eksempel 2 rette og 1 vrang, eller 1 rett og 5 vrange. Det er nesten bare fantasien som setter grenser. Hvilket uttrykk og design man ønsker og oppnå vil være avgjørende for hvordan man velger å strikke vrangborden.

Individuelle favoritter

Samtidig kan det være at man foretrekker en spesiell type vrangbord fremfor de andre. Jeg personlig strikker alltid vrangbord med 1 rett og 1 vrang. Det synes jeg gir de fineste og tetteste vrangborden. Nå skal det sies at jeg har lett for å strikke litt løst på vrange masker. Derfor kan det fort se litt slapt ut om jeg strikker mer enn 1 vrang. Mitt tips til alle andre som synes at vrangborden blir litt løs og slapp når de strikker, er å alltid strikke 1 rett og 1 vrang, uansett hva oppskriften sier. Samtidig kan det være lurt å passe på å strikke litt ekstra stramt akkurat på vrangborden

 

Pinnetykkelse

Et annet tips dersom vrangborden blir for løs, er å bruke et halvnummer tynnere pinner på selve vrangborden enn det oppskriften foreslår.

I mange strikkeoppskrifter strikkes vrangborden med et halvnummer tynnere pinner enn resten av plagget. Jeg strikker alltid med et helt nummer tynnere pinner. Rett og slett for at jeg synes jeg får til penere vrangborder på den måten. For eksempel dersom plagget strikkes i pinne nr 3,5, står det gjerne at du skal bruke pinne nr 3 på vrangborden. I slike tilfeller bruker jeg pinne nr 2,5.

Individuell tilpasning

I noen av mine strikkeoppskrifter står det oppgitt et helt nummer tynnere pinner på vrangborden enn resten av plagget. Dersom du er av dem som strikker fine og faste vrangborder, kan det være greit å bruke et halvnummer over dette. Dette med pinner og fasthet er noe hver enkelt strikker må finne ut av. Det vil variere ut i fra egen strikkestil og hvor hardt eller løst man strikker. Vær også obs på at du kan oppleve variasjoner med ulike garntyper og kvaliteter.

 

Lykke til med vrangbord. Nyt strikkingen

Merket med: ,,