Prototypene -del 1

I desember i fjor strikket jeg den aller første prototyp-genseren med Heiabakk-mønsteret. Måneden etter, i januar i år, strikket jeg den andre. I februar og mars strikket jeg en prototype til, men denne gangen med mitt andre mønster, Engesnes. Og i april strikket jeg enda en protype med Heiabakk-mønsteret. Du kan vel trygt si at jeg var over gjennomsnittet ivrig en stund.

 

Hvorfor prototyp-genser?

Etter den lille første test-strikken, var det tid for å ta steget videre til noe litt mer avansert og komplekst. Jeg bestemte meg for å strikke en test-genser med mønsteret mitt på.

Alle disse første gensrene er ikke fult ut ferdige design. Jeg brukte ferdige oppskriften fra andre gensere som utgangspunkt, for å se størrelser, maske antall og lengder, og tilpasset dem med mine egne mønstre. Derfor har jeg valgt å kalle disse første for prototyper. De var test-strikker, som ikke hadde annen hensikt enn å se hvordan mønstrene tok seg ut på en ferdig genser. På dette tidspunktet hadde jeg ennå ikke kommet på at jeg kunne regne ut mine egne oppskrifter.

Heiabakk-mønster
Prototype nr 1. Heiabakk

Den første damegenseren

Den første prototyp-genseren var en damegenser med rundfelling. Bildet over viser et utsnitt av mønsteret. Til denne genseren brukte jeg en oppskrift på en Marius-genser med rundfelling som utgangspunkt. Oppskriften er fra Sandnesgarn Tema 15 nr. 11. Den første prototyp-genseren var lærerik. Jeg ble svært fornøyd med hvordan Heiabakk-mønsteret tok seg ut på en genser. Samtidig fant jeg flere forbedringspotensialer i designet. Blant annet var jeg ikke helt fornøyd med fellingene i diagrammet. Dette måtte endres på og utbedres. I tillegg synes jeg halsåpningen ble litt vid, så dette er også noe jeg må.

 

Barnegenser

Prototyp-genser nr 2 og 4 var begge barnegensere med Heiabakk-mønsteret. Som utgangspunkt til disse genrene brukte jeg en oppskrift fra Viking-garn sitt hefte 1501, oppskrift nr 1501-10. Den første ble strikking i str 8 år. Den hadde litt av mønsteret rett før bærestykket, altså på slutten av ermene og bolen. Jeg ble ikke helt fornøyd med dette, så jeg endret det til neste test-strikk.

Heiabakk
Prototype nr 2. Heiabakk Barn

På den neste barnegenseren brukte jeg kun garn jeg hadde liggende. Flott å brukt opp noe av det jeg har handlet inn tidligere. På denne hadde jeg, i tillegg til å flytte alt mønsteret opp på bærestykket, også endret fellingene totalt. Alt i alt synes jeg genseren ble mye bedre av dette. Det eneste jeg mislikte med denne siste, var at halsåpningen ser ut til å være litt vid. Mulig dette må endres på til neste gang.

 

 

 

 

Merket med: ,,