Oppskrift til H1 og H2

Utarbeidelse av oppskrift til de to originale Heiabakk-gensrene, hvis man kan kalle dem det. De var i alle fall den første dame- og barnegenseren i serien.

 

Fra prototype til egen oppskrift

Etter at jeg hadde strikket en prototype av damegenseren og to av barnegenseren, satte jeg meg ned å skrev utkast til strikkeoppskrifter på dem begge. De to oppskriftene har allerede blitt endret flere ganger. Når jeg lager en oppskrift strater jeg med å bestemme overvidde for de ulike størrelsene. Deretter regner jeg ut maskeantall for bolen. Jeg bestemmer maskeantall for ermet, både nede ved håndleddet og oppe på overarmen. Så regner jeg ut hvro mange masker det da blir på bærestykket, og passer på at det går opp med rapporten på diagrammet. Så kommer justeringene. Når jeg lager en oppskrift liker jeg å tilpasse maskeantallet på bærestykket slik at det passer med diagrammet. Derfor må ofte maskeantall på bolen og øverst på ermene også justeres, for at det skal gå opp. Når det er gjort, regner jeg ut overvidden for de ulike størrelsene på nytt, og endrer dette der det er behov.

 

Oppskrift med diagram og felling

Den største utfordringen med en strikkeoppskrift er fellingene på bærestykket. Det å få fellingene til å gå opp med mønsteret i diagrammet. Hvor ofte og hvor mange masker som skal felles i hver størrelse, må tilpasset slik at det passer inn i mønsteret. Det er viktig at det ikke felles for ofte eller for sjelden, for da vil genseren få en litt rar fasong. Samtidig må det ikke felles for få eller for mange masker hver felling. Her blir jeg ofte nødt til å prøve meg litt fram, samtidig som jeg bruker tidliger erfaringer. Det kan være litt vanskelig å se for seg hvordan det blir seende ut til slutt. Derfor er test-strikking viktig her.

Nå er oppskriftene ferdige, maskeantall og fellinger ferdig beregnet og tilpasset. Det gjenstår bare å få test-strikket oppskriftene til disse to gensrene, for å kunne luke ut feil og finne ut om de fungerer som de skal. Og ikke minst for å se om resultatet blir fint.

Merket med: ,,