Nye ideer underveis

Denne genseren har vært innom mange ideer, før den endte slik den skulle være. Dette er en genser jeg holdt på med en liten stund. Jeg kjøpte vel garnet i mars en gang, men det tok litt tid før jeg fikk begynt. Måtte jo gjøre ferdig det jeg holdt på med først. I tilleg er denne genseren ett av tre større strikkeprosjekter som jeg har på pinnene for tiden. De andre to er heldress til voksen, og re-strikk av en tidligere genser. Det kommer oppdateringer om disse to prosjektene om ikke så lenge. Men tilbake til historien om denne genseren. Det startet som én ide, og endte opp som en helt annen.

Den første av flere ideer

Inspirasjonen til den opprinnelige ideen, kom fra Rauma ull sitt hefte R223, modell nr. 3. Det er en genser med raglanfelling, mønstrene ermer, ensfarget bole og mønster på bærestykket. Ideen var å ta utgangspunkt i denne genseren fra Rauma og erstatte selve mønsteret med mitt eget. Jeg hadde tenkt å bruke mitt eget design Engesnes som utgangspunkt, men med noen endringer fra originalen.

Første versjon
Erme med rutemønster

Tanken var å bruke bare to farger. Jeg lagde til og med et utkast til oppskrift til denne genseren, i tre forskjellige størrelser. Jeg tegnet diagram, regnet ut maskeantall, beregnet lengde og fellinger. Ermene skulle bestå av rutermønster hele veien, slik du ser på bildet over. Foran og bak på bærestykket skulle selve blomsten fra Engesnes-mønsteret være. På skuldrene, eller sidene på bærestykket om du vil, skulle ruterne fra ermene fortsette hele veien opp. Det skulle være raglanfelling på bærestykket. Slik ble det ikke.

Garn og pinner

Genseren er strikket i garnet Lille Lerke fra Dale garn. Fantastisk mykt og deilig garn bestående av merinoull og bomull. Jeg synes dette garnet er veldig godt å strikke med. Det kommer nok til å bli en favoritt i løpet av den litt varme årstiden vi er på tur mot nå. Til denne genseren kjøpte jeg 8 nøster av hver av de to fargene. Ganmengden var vill gjetning, siden jeg ikke ante hvo mye som faktiske kom til å gå med. Som alltid kjøpte jeg i alle fall ett nøste ekstra i hver farge, bare for å være på den sikre siden. Jeg valgte to nydelige blåfarger som jeg synes går kjempe godt i lag. Blått er liksom min farge, selv om jeg er svak for de fleste farger.

Bole uten mønster
Ensfarget bole

Strikkefasthet til besvær

Produsenten oppgir en strikkefasthet på 28 masker per 10 cm på 2,5 mm tykke pinner, eller 26 masker per 10 cm på 3 mm tykke pinner. Jeg skulle strikke med fasthet 26 masker = 10 cm og valgte derfor pinner nr 3. Problemet var bare det at jeg ikke klarte å holde denne strikkefastheten på disse pinnene. På bolen, som var i ensfarget glattstrikk, oppdaget jeg fort at fastheten ble for løs. Faktisk så mye som 2 masker mer per 10 cm. Jeg har alltid hatt en tendens til å strikke for løst, så dette overrasket meg ikke så alt for mye.

Det som derimot ble et litt større problem var når jeg skulle strikke mønster. Jeg benytter alltid et halv nr større pinner på mønsterstrikk enn ensfarget strikk, for å oppnå samme strikkefasthet som der det er ensfarget. Derfor strikket jeg mønsteret på ermene med 3,5 mm tykke pinner, noe som vanligvis skulle ha gitt meg samme fasthet som den ensfargede bolen. Som du kanskje gjetter var ikke dette tilfellet her. Faktisk oppdaget jeg at jeg strikket opptil 4 masker fastere per 10 cm der det var mønster, selv med tykkere pinner. Jeg skal innrømme at jeg ble ganske oppgitt og litt lei av hele greia da jeg oppdaget dette.

Ensfarget erme
Nytt erme

Rekk opp og strikk på nytt

Dermed var det ikke annet å gjøre enn å rekke opp å begynne på nytt. Alle som har strikket genser vet at man rekker opp i alle fall en gang i løpet av prosjektet. Spesielt når man lager egne design så blir det en del opprekking underveis. Jeg begynte med å rekke opp bolen, som selvfølgelig var alt for vid. Det er nemlig slik at dersom man strikker løsere enn strikkefasthetenen i oppskriften, så blir plagget videre. Motsatt dersom man strikker fastere enn oppgitt. Ermet lot jeg ligge en stund før jeg rekket det opp, men jeg tok ut pinnene og brukte dem til noe annet i mens.

Deretter la jeg opp til bolen på nytt. Denne gangen tok jeg litt høyde for at strikkefastheten ville bli litt løsere, så jeg la opp færre masker enn forrige gang. Fremdeles hadde jeg planer om å strikke mønster på ermer og bole.

Nye ideer

Da jeg hadde kommet et godt stykke på bolen, begynte jeg å ombestemme meg. Det var en kombinasjon av at jeg hadde flere prosjekter samtidig, at test-strikken av Engesnes var i gang, at nye ideer til Heiabakk stadig dukket opp, og det at strikkefastheten var så forskjellig mellom ensfarget og mønster. Jeg kunne løst den siste med å bruke enda et hakk tykkere pinner, men jeg orket rett og slett ikke. Plutselig hadde jeg behov for noe enkelt og rett frem. Jeg ønsket meg et design uten så mye mønster og tenking.

Dermed kom jeg fram til at genseren skulle strikkes i bare en farge av gangen, ikke noe flerfarget mønster. I stedet kunne jeg kanskje bruke ulike kombinasjoner av rette, vrange og vridde masker for å lage litt mønster og struktur. Dette må jeg prøve meg litt fram med.

Erme uten mønster
Ensfarget erme

Helt ny design-serie

Jeg har nå strikket bolen og nesten det ene ermet. Det var da bolen var nesten ferdig og ermet var omtrent halvferdig, at jeg kom på ideen til en helt ny design-serie. Det var slik det gikk for seg at denne genseren, som egentlig skulle bli en variant i Engesnes-serien, isteden ble den første i en helt ny serie. Presentasjon av denne vil komme i løpet av de neste ukene. Gled dere!

Smeltevann
Genser uten flerfarget mønster
Merket med: ,,