Mask sammen under ermene

Når man strikker gensere nedenfra og opp, med rundfelling eller raglan får man et hull under ermene. I noen oppskrifter står det at man skal felle av og sy sammen. I andre står det sett maskene på en tråd og mask sammen. Jeg gjør alltid det siste.

Fordelen med å maske sammen i steder for å sy, er at resultatet blir mye penere, og det kan også være mer holdbart. Når du masker sammen ser det sømløst ut, som om det er strikket.

Sett masker på en tråd

Du strikker rett og slett maskene over på en tråd, eller setter dem på en maskeholder. Jeg bruker en tråd. Da strikker jeg masken, men bruker tråden isteden for garnet, og så drar jeg den venstre enden igjennom masken. Når alle maskene er satt på tråden, knytter jeg en sløyfe på den for at de skal holde seg der.

Mask sammen

Når genseren er strikket ferdig masker jeg sammen under ermene. Da overfører jeg maskene fra tråden til hver sin strikkepinne. Så finner jeg en stoppenål/ullnål.

Starten

Starten kan være litt kjinki. Jeg begynner på den siden garnenden er. Den kommer jo allerede ut fra en maske. Derfra stikker jeg nålen fra innsiden og ut gjennom den første masken på pinnen.

Ut-inn, inn-ut

Så stikker jeg den i den siste masken før hullet, fra utsiden og inn. Og fra innsiden og ut i den første masken på denne pinnen.

Det er veldig viktig at man strammer akkurat passe hele veien. Stram slik at maskene du nå lager blir omtrent like store som de strikkede maskene.

Så fortsetter jeg med å stikke nålen fra utsiden og inn i den første maskene på den nærmeste pinnen, og fra innsiden og ut på maske nr 2. Nå slipper jeg den første masken av pinnen. Det er viktig å huske at du ska stikke gjennom hver maske to ganger før de slippes. Stram akkurat passe etter hver maske du slipper. Det er viktig å stramme underveis, for slik blir det.

Slik fortsetter det. Utenfra og inn på den første masken på pinnen, slipp, innenfra og ut på den neste masken. Annenhver gang på hver pinne. Husk å stram jevnt hele veien.

Avslutningen

Avslutningen er alltid litt vrien. Stikk utenfra og inn op den siste masken. Stikk så nålen innenfra og ut på den første masken etter hullet. Gjenta på den andre siden. Stram akkurat passende. Stikk nålen inn på vrangen og vreng arbeidet. Fest tråden løst på vrangen.

Gjenta hele prosessen under neste erme.

Mask sammen andre steder

Man kan også på samme vis maske sammen mellom beina når man strikker bukse. Eller maske sammen oppe på skuldrene når man strikker for- og bakstykket hver for seg. Da trenger man ikke sette på en tråd først. Kort sagt alle steder der det i oppskriften står fell av og så sy sammen på slutten, kan man sette på en tråd og så maske sammen etterpå.