Er alt selvlaget «eget design»?

Det virker som det er en trend å være «strikkedesigner» i disse dager. «Alle» designer selv. Eller gjør de det?

Mitt syn på meg selv og mine design

Overveldende førsteinntrykk

Da jeg først ble medlem av strikke-insta for omtrent et år siden, ble jeg overveldet av alle strikkedesignerne der ute. Jeg hadde først laget mitt første design, eller faktisk to, «Engesnes» og «Heiabakk», og hadde opprettet nettsiden. Deretter leget jeg egen konto på Instagram og laget side på Facebook. Tanken var å bruke disse til å vise frem designene mine og promotere nettsiden og nettbutikken.

Den første oppskriften jeg la ut for salg var «Engesnes», i fjor sommer. Deretter fortet jeg meg å lage oppskrift på en helt enkel basisgenser med navn «Tåkedis», mer eller mindre i desperasjon. Her var det rett og slett Instagram som tok det beste av meg. Det kunne se ut som «alle» der ute designet basisgensere og la ut oppskrift for salg, så jeg trodde som den naive nybegynner-designeren jeg var, at det var det som måtte til. At det var slik det skulle være. Det føltes helt feil for meg. Hvorfor selge en oppskrift som var så lik alle andre? Likevel lot jeg den ligge ute, den var jo alt laget. Samtidig følte jeg meg liten og uoriginal.

Det var så mange «strikkedesignere» at jeg faktisk ikke hadde lyst til å kalle meg designer i det hele tatt. Jeg er veldig stolt av mine to faktiske design, «Engesnes» og «Heiabakk», men jeg har ikke noe ønske om å være akkurat som alle andre. Likevel var det nettopp det jeg gjorde, da jeg i villedelse og litt små-panikk laget «Tåkedis». Men hva er det de sier, man lærer av sine feilsteg.

Å finne min vei

Så kom jeg over en konto på Instagram som så med skråblikk på strikkerealiteter og insta-strikkere, @garsur heter den. Det var en slags befrielse, en oppvåkning. Deres ironiske innspill og det at de satte ting på kanten, fikk meg til å senke skuldrene og ta det hele litt mer avslappet. Jeg begynte å bruke ord som «sjølkomponert» og egenkomponert om det jeg laget, i stede for «eget design». For «alle» hadde jo «eget design», så hva var så eget med det da. Samtidig la jeg ut mer bilder på Instagram av andre ting jeg strikket, ikke bare det jeg hadde designet eller komponert selv.

Med tiden har det hele vokst litt mer på meg. Jeg har ikke noe i mot å kalle meg selv strikkedesigner, og jeg har to flotte design-serier som jeg er veldig stolt av. Det kommer til å bli flere design i disse to seriene. Og ja, jeg synes det er forskjellig design om jeg for eksempel lager en damegenser og en barnegenser med samme mønster. De krever like mye jobb og tilpasning.

Fokus på mine design

Jeg har også valgt å ta bort oppskriften på «Tåkedis» fra nettbutikken. I stedet har jeg tenkt å legge den ut som gratis-oppskift, slik at alle som vil kan laste den ned og bruke den som basis for sin egen genser. Må bare finne ut hvordan jeg best skal gjøre det sånn teknisk. Kanskje kommer det flere slike etter hvert også. Men hovedfokuset mitt blir på å utvikle flere design i «Engesnes»- og «Heiabakk»-serien. Samtidig som jeg koser meg med strikkingen, lager egenkomponert og lar meg inspirere av andre sine design.

Nå nylig kom jeg over noe @haustlov hadde skrevet på sin Instagram-story, om nettopp dette med strikking, begreper og design. Det traff spikeren ganske på hodet med tanke på hva jeg selv mener, og det hjalp meg å formulere mine definisjoner på dette temaet. Det hun skrev inspirerte meg.

Litt om begreper

Frihåndsstrikk

Dette vil jeg si er når du strikker noe fullstendig uten oppskrift. Du regner ut maskeantall, eller prøver deg fram, og strikker og rekker opp til du blir fornøyd. Det trenger ikke resultere i at du rabler ned en oppskrift, får den test-strikket og legger den ut for salg. Det er faktisk en like stor prestasjon bare det å strikke noe for frihånd. Vær stolt av at du kan. Du trenger ikke kalle det «eget design» av den grunn. Dersom man mer eller mindre strikker en genser på frihånd ut fra en genser man har sett på TV eller på et bilde, så er det litt tynt å kalle det eget design. Synes jeg. Ikke alle må være designere heller. Og alt må ikke deles og selges over en lav sko. La deg inspirere, vær kreativ og lek deg med garn og masker. Nyt strikkingen og det du lager, det er det viktigste.

Egenkomponert

Dette har jeg gjort mye oppigjennom strikkekarrieren min. Du tar en oppskrift fra her, og et mønster fra der, og legger til et element eller to fra et annet sted, tilpasser og komponerer som du selv vil. Det blir ikke ditt eget design av den grunn. Det blir «sjølkomponert», eller egenkomponert som det heter på bokmål. Jeg liker dette ordet. Det rommer så mye, og gir så mye handlingsrom og frihet til å være kreativ og lage noe som passer deg helt perfekt. Ikke bare følg oppskrifter slavisk, lag det til ditt eget, men ikke kall det «eget design» og gi ut oppskrift, det blir litt tynt spør du meg. Lag ting du selv liker og som du kommer til å bruke, og kos deg med prosessen.

Strikkedesign

Skal man kunne kalle det eget design, må det være litt originalt. Det kan være vanskelig i dag, da mye allerede er laget. Men det kan være at man kommer på en snedig løsning, en annen form, et spesielt mønster osv. Man bør absolutt ha laget hele designet og oppskriften selv, helt fra bunnen av. Fra ide, til skisse, til prøve-strikk, utregninger, korrigering, testing og helt til ferdig produkt. Man kan hente inspirere fra hvor som helst, men man bør ikke kopiere og så kalle det «eget».

Følg magefølelsen

Det er lett å bli forvirret og revet med slik det har blitt, og med alt det som florerer på sosiale medier. Bare husk at det ikke må være slik. Det er helt greit å strikke en genser på frihånd ut fra et bilde. Det er fantastisk. Og det er helt greit å ikke lage egne design av alt. Vi trenger ikke det alle sammen hele tiden. Det er faktisk lov å «bare» strikke etter en oppskrift også. Eller for frihånd. Eller tilpasse og gjøre om en oppskrift slik man selv ønsker det. Du trenger ikke kalle det «eget design» av den grunn. Du bør ikke det, for det er strengt tatt ikke det. Husk at resultatet er like fantastisk selv om du ikke har designet det selv fra bunnen av.

Vær stolt av det du får til, men vær ærlig med deg selv og resten av verden. Det burde ikke være noe ska i lage en kopi eller la seg inspirere. Og for all del, design selv om du vil, men gjør det på ordentlig. Gjør det fordi du har en ide og fordi du har lyst. Ikke fordi «alle» gjør det, eller fordi du «må» legge ut en oppskrift for salg. Husk at det er «slow fashion» vi driver med.

Det mange nyanser og gråsoner her, og det er mange aspekter som ikke blir med. Men så lenge hver enkelt av oss følger magefølelsen og samvittigheten så blir det ganske riktig. Gjør det som føles rett for deg, og ha tro på deg selv. Det er ikke grenser for hvor mye fantastisk og kreativt vi kan skape. Stå på og nyt strikkingen.

Merket med: ,,,,,