Engesnes-kofte

Allerede før strikkeoppskriften på Engesnes-genseren var klar til prøvestrikking, dukket plutselig behovet for en kofte-versjon av oppskriften opp. Det var selveste mormor som brakte temaet på banen.

 

Engesnes

Historien er egentlig ganske kort og grei. Min mormor hadde sett siden min på Facebook, og fått med seg bloggen her. Hun hadde spesielt lagt merke til Engesnes-genseren. På det tidspunktet var det lite skrevet om denne genseren, og ennå ingen bilder som viste hele genseren. Likevel tenke mormor at en slik genser skulle hun ha hatt. Hun er nemlig den eldste fra det stedet som genseren er oppkalt etter. Den opprinnelige Engesnes. Det er takket være henne at vi andre har bodd og vokst opp der.

 

Kofte

Men så var det bare det, at hun helst skulle hatt den i kofte-form. En kofte ville for henne være mye mer anvendelig enn en genser. På den måten ville hun få muligheten til å bruke den mye oftere enn om hun hadde en genser. Ja, tenkte jeg, da må jeg jo bare lage en kofte-versjon da. Det var nettopp det jeg gjorde, og ikke helt uten utfordringer.

 

Uerfaren

Problemet var bare det at jeg aldri har strikket en kofte i mitt liv. Tro det eller ei. Jeg begynner å ha strikket en del gensere, de fleste av dem bare nå i vinter. Kofte derimot, har jeg ikke prøvd meg på enda. Grunnen er nok at jeg alltid har trodd at det er så mye vanskeligere med kofte enn med genser. Etter å ha laget denne oppskriften, så ser jeg jo at det er jo egentlig ikke et. Litt mere arbeid bare, på grunn av stolpene og slikt, men egentlig ikke noe mer komplisert enn en genser.

 

Gode råd

Løsningen ble å spørre min mor til råds. Hun har strikket mange kofter i løpet av livet, blant annet en til meg som jeg er veldig glad i. Jeg spurte mamma om hvordan hun gjør det med vrangborden på bolen, og hvor mange oppklippsmasker hun bruker. Hun fortalte meg hvordan hun bruker å strikker stolpene, og hvor lange de bør være. Så var det hvordan knappehull lages, selv om jeg egentlig allerede hadde tenkt meg til hvordan det gjøres. Så denne oppskriften på Engesnes-kofte er litt mamma sitt design også. Hun skal absolutt ha en god del av æren for den. All takk til henne.

 

Fra genser til kofte

Jeg gjorde ferdig oppskriften på genseren først, den var jo allerede påbegynt, og det var ne jeg kunne. Så brukte jeg den oppskriften som utgangspunkt for kofte-oppskriften. Jeg regnet om slik at det ble rom for stolpene uten at koften ble omtrent like stor per størrelse som for genseren. Jeg la til masker til stolpene, oppklippsmasker, strikking av stolper og knappehull. Deretter tok jeg diagrammet til genseren og tilpasset fellingene og endret maskeantall, slik at det stemte med oppskriften for kofte. Det tok ikke mer enn et par timers arbeid i to dager, så hadde jeg laget min første strikkeoppskrift på kofte. Uten å ha strikket en kofte i mitt liv. Bra den skal test-strikkes av drevne strikker.

 

Så slik ble den til, Engesnes-koften. Til ære for mormor.

 

 

Merket med: ,,,