Bruk av merking i strikkearbeidet

I noen strikkeoppskrifter står det at det skal settes merker forskjellige steder i arbeidet. For eksempel midt under ermet, i hver side av bolen, eller midt foran. Andre oppskrifter gir ingen informasjon om hvor og når det skal merkes.

Jeg anbefaler å sette merker på utvalgte steder underveis i arbeidet. Da gjør du alt så mye enklere for deg selv.

Merker

Det er ikke så nøye hvilke merker man bruker. Man kan enten bruke en hvilken som helst tråd, eller så får man kjøpt mange ulike typer maskemarkører. Jeg bruker alltid en tråd. Man har jo alltids en garnende liggende. Men det er snak og behag hva man foretrekker. Ikke noe i veien med å bruke maskemarkører.

Dersom du bruker en tråd, vil jeg anbefale å bruke en kontrastfarge på merketråden. De er litt vanskeligere å se dersom man bruker samme farge som garnet man strikker med.

Merking på ermet

På ermene settes et merke ved omgangens begynnelse. Dette er også midt under ermet. Der er viktig å fortsette merkingen oppover ermet, etterhvert som arbeidet vokser. Gjør man ikke det vil man fort miste oversikten over hvor omgangen begynner.

Oftest øker man i omgangens begynnelse eller slutt. Altså på hver side av merket, eller på hver side av den første masken i omgangen. Denne første masken kan også kalles merkemasken i en del oppskrifter. I noen tilfeller strikkes merkemasken vrang, og resten rett. I slike tilfeller trenger man strengt tatt ikke bruke andre merker, men jeg foretrekker det uansett.

Når jeg strikker ermer bruker jeg merkingen for å markere hvor jeg har økt. Dette gjør jeg ved at jeg tar tråden over til vrangsiden av arbeidet den omgangen jeg øker, og så frem igjen neste omgang.

Bruker man maskemarkører kan man sette et nytt merke den omgangen man øker. På denne måten er det enkelt å telle hvor mange omganger det var siden forrige økning.

Man kan bruke akkurat samme metoden dersom man strikker ovenfra og ned, og feller istedet for å øke.

Merking på bolen

På bolen, eller for- og bakstykket som det heter i en del strikkeoppskrifter, må man iallefall ha merking ved omgangens begynnelse. Strengt tatt har man behof for slik merking ved alle strikke arbeider der det strikkes rundt.

På de fleste gensere vil omgangens begynnelse være det samme som den ene siden. I tillegg til et merke her, vil det ofte være behov for et merke i den andre siden. Da teller man ut fra det første merket til man kommer halvveis i det totale maskeantall et, og setter et nytt merke der. For merking av bolen gjelder det samme som for ermer. Det er viktig å ta med seg merkingen hele veien oppover, eller nedover om man strikker ovenfra og ned. Dette gjelder for så vidt for all rundstrikking.

Dersom man strikker fasong på bolen kan merkene også her brukes til å markere fellinger og økninger.

Blogg
Strikker man kofte rundt som skal sys og klippes opp i etterkant, har man ofte egne oppklippsmasker i slutten av omgangen. Da vil omgangens begynnelse bære midt foran på arbeidet, og ikke i siden slik som med genser. Oppklippsmaskene strikkes ofte vrang, og resten rett. Da er det heller ikke sikkert man trenger et merke i omgangens begynnelse.

Istedet må man ha et merke i hver side. Da regner man først ut hvor mange masker det skal være foran og bak, og så deler man de foran på to. Man regner ikke med oppklippsmaskene her. I noen strikkeoppskrifter vil antall masker til hvert stykke stå oppgitt. Så teller man antall masker for halve fortykket, ut fra omgangens begynnelse, og setter første merket her. Deretter teller man videre antall masker til bakstykket og setter det andre merket. Så kan man gjerne kontrolltelle de siste maskene ut omgangen for å sjekke at dette er halve maskeantallet til fortykket.

Merking på bærestykket

Som for alt annet, vil man også på bærestykket ha behov for å markere omgangens begynnelse. I mine strikkeoppskrifter er dette bak på venstre skulder. I andre oppskrifter kan det være andre steder, for eksempel bak på høyre skulder.

Andre merker på bærestykket avhenger av type felling og mønster.

I noen oppskrifter er det et mønster som skal telles ut fra midt foran hvor i diagrammet man begynner. Da trenger man et merke midt foran.

Skal det være raglanfelling, må man sette er merke i hver sammenføyning mellom ermer og bole. Dette blir i alt fire merker. Omgangens begynnelse vil gjerne bli en av disse.

Er det raglan OG mønster, kan man i tillegg trenge merker midt foran, midt bak og midt på hvert erme/skulder.

Merking av andre ting

Strikker man bukse, merker man beina på lik linje med ermer. Man bruker også merker midt foran og bak. En av disse er ofte omgangens begynnelse.

For alt annet som strikkes rundt, vil det viktigste merket være omgangens begynnelse. Eller vil aktuelle merker være dersom der skla være mønster som skal telles ut fra midt foran eller lignende. Eksempel kan være en lue.

Merket med: ,,,,